La mirada i les expressions facials: comunicació bàsica entre mama i el bebè
En la meva experiència personal, he observat alguna cosa que m’ha cridat profundament l’atenció en les classes de baby-aquatic i baby- sport: els pares i mares miren cada vegada menys als seus bebès durant aquestes activitats. Fa uns anys, de manera totalment espontània, les mares i pares dirigien les seves mirades cap als seus petits, acompanyades d’un ric ventall d’expressions facials. Per què ha canviat aquesta dinàmica?
Això em porta a reflexionar sobre la importància que existeixi una interacció profunda i bidireccional entre mare i fill basada en el contacte visual. D’una banda, és essencial que la mare sigui receptiva als subtils canvis expressius del bebè. Per un altre, és igualment crucial que la mare sigui expressiva i coherent amb les seves emocions, oferint senyals clars al bebè sobre el significat de l’entorn.
Pensem en això: potser no ens tranquil·litza que, la primera vegada que viatgem amb avió, les hostesses i el pilot ens expliquin com serà el trajecte? Doncs per a un bebè, cada dia és un viatge replet d’aventures totalment noves. I en aquest viatge, les expressions facials de mamà i papà actuen com una brúixola, oferint significat, seguretat i anticipació.
Des dels temps de Darwin i el seu treball pioner sobre les expressions, sabem que tenim davant nosaltres un fascinant camp d’experimentació. Per això, t’animo que, si tens l’oportunitat, juguis amb les teves expressions facials amb el teu bebè. Descobriràs un món nou de comunicació i connexió.
Per què mirem menys als nostres bebès? Conjectures...
Les explicacions poden ser variades. Una d’elles podria relacionar-se amb l’ús de màscares durant la pandèmia de COVID-19. En cobrir-se gran part del rostre, els bebès van perdre l’oportunitat d’observar completament les expressions dels seus pares. Encara que hi ha estudis amb conclusions contradictòries sobre aquest tema, no es pot negar l’impacte potencial que això ha tingut en la comunicació no verbal entre pares i fills.
Les pantalles s’han convertit en un recurs pràctic i relativament econòmic que ajuda als pares en la criança dels fills, cobrint el temps i espai que no poden omplir. No obstant això, el que s’està passant per alt és que exposar als nens a les pantalles, sobretot des d’una edat molt primerenca, pot afectar l’adequat desenvolupament de les seves habilitats cognitives, emocionals i socials. Així ho ha corroborat un estudi recent publicat en la revista científica *JAMA *Pediatrics.
Un altre factor podria ser l’hàbit gairebé omnipresent dels pares de tenir sempre un mòbil o pantalla a prop. Aquesta distracció constant podria estar reduint el temps que dediquem a mirar, realment veure, al nostre bebè. És un hàbit que, sense adonar-nos, hem incorporat en el nostre dia a dia.
La influència de les expressions facials dels pares en el desenvolupament dels bebès
Les primeres interaccions entre pares i fills són moments màgics que deixen empremta en el desenvolupament emocional, evolutiu i cognitiu dels bebès. Més enllà de les paraules, les mirades, els somriures i les expressions facials juguen un paper crucial en aquest procés. En aquest article, aprofundirem en la importància d’aquestes expressions per a l’adequat creixement emocional del bebè, i com això facilita, al seu torn, l’adquisició del llenguatge.
Les bases del vincle afectiu: més enllà de les paraules
Des que un bebè neix, es troba en una cerca constant d’estímuls i aprenentatge. Encara sense entendre el llenguatge verbal, són capaços de captar emocions i sentiments a través de les expressions facials dels seus cuidadors. Un simple gest, com un somriure o una mirada de tendresa, pot generar un impacte significatiu en el seu desenvolupament.
Reconeixement emocional: Des d’edats primerenques, els bebès són capaços de diferenciar entre emocions positives i negatives observant les expressions facials. Un estudi va mostrar que, al voltant dels 6 mesos, els bebès ja poden diferenciar entre una cara feliç i una trista.
Seguretat emocional: Quan un bebè veu expressions facials positives en els seus pares, sent seguretat i protecció. Per contra, les expressions de preocupació o por poden generar inseguretat o ansietat en el petit.
Aprenentatge per imitació: Els bebès aprenen per imitació. En observar i replicar les expressions facials dels seus cuidadors, desenvolupen habilitats emocionals i socials.
Com influeixen les expressions facials en l’adquisició del llenguatge?
El llenguatge és una eina essencial per a la comunicació i el desenvolupament cognitiu. Encara que pot semblar que les paraules i les expressions facials pertanyen a mons diferents, en realitat, estan intrínsecament connectades en el procés d’adquisició del llenguatge en els bebès.
Atenció dirigida: Un bebè és més propens a parar esment al que se li diu si qui parla el mira i somriu. Aquesta atenció facilita l’adquisició de paraules i estructures lingüístiques.
Reforç del significat: Les expressions facials complementen i reforcen el significat de les paraules. Per exemple, en dir «Quin bé!» amb un somriure, el bebè comprèn el to positiu i associa l’emoció amb el missatge.
Desenvolupament del diàleg: Abans que els bebès comencin a parlar, ja «dialoguen» amb els seus pares mitjançant gestos, mirades i sons. Aquest intercanvi, on les expressions facials juguen un paper central, estableix les bases per a futures converses.
Consells per a pares i mares joves
Entendre la importància de les expressions facials és el primer pas. A continuació, oferim alguns consells per a pares i mares que desitgen potenciar el desenvolupament emocional i lingüístic dels seus fills:
Establir contacte visual: Mirar als ulls del bebè mentre se li parla reforça la connexió i capta la seva atenció.
Ser expressiu: No cal témer exagerar una mica les expressions facials. Als bebès els encanta i els ajuda a comprendre millor el món emocional.
Parlar amb el bebè: Malgrat que encara no comprengui totes les paraules, parlar-li constantment, descrivint el que ocorre al seu voltant, facilitarà la seva adquisició del llenguatge.
Jocs d’imitació: Imitar les expressions i sons del bebè és una excel·lent manera de fomentar la comunicació i el joc.
I que pots fer?
Des dels primers dies de vida, el nostre bebè comença a llegir el nostre rostre. Abans de poder parlar o fins i tot comprendre el llenguatge verbal, les expressions facials són el seu primer llenguatge. A través dels nostres ulls, somriures i gestos, transmetem amor, seguretat, sorpresa, alegria, preocupació i molt més. És la nostra manera silenciosa però poderosa de dir-los: «Soc aquí amb tu» o «Tot estarà bé».
Exercicis divertits per a millorar la nostra expressivitat
El joc de les emocions amb la teva parella o amb amics: Juga amb la teva parella o reuneix-te amb un grup d’amics i juga a transmetre una emoció només amb el rostre, sense paraules. Un fa una expressió emocional, i els altres endevinen quina emoció està tractant de comunicar. És divertit, revelador i, sovint, causa més d’un riure.
Enfronta el mirall: Et sents tímid o avergonyit de les teves expressions? No hi ha millor manera de superar-ho que practicant enfront del mirall. Feix cares, somriu, arrufa les celles, sorprèn-te. Observa com cada múscul de la teva cara contribueix a l’emoció que estàs tractant de transmetre. Amb el temps, et sentiràs més còmode i segur amb les teves expressions.
Practica amb el teu bebè en la vida quotidiana: Cada moment és una oportunitat per a connectar-se. Ja sigui durant l’hora del bany, el menjar o abans de dormir, intenta comunicar-te amb el teu bebè usant les teves expressions facials. Veuràs com, amb el temps, ell o ella començarà a respondre amb les seves pròpies *caritas i gestos.
A explorar el món de les emocions!
Recorda que, al final del dia, la comunicació no és sol el que diem amb paraules, sinó com ho sentim i ho vam mostrar. Així que, benvolguts pares, els animo que se submergeixin en el meravellós món de les expressions facials i descobreixin una nova dimensió de connexió amb els seus petits.
La pròxima vegada que el teu bebè et miri, fes una ganyota, somriu o simplement fes-li saber, a través del teu rostre, quant l’estimes. És un petit gest, però el seu impacte en el seu desenvolupament emocional i en la vostra relació és immens. Avanci i a expressar-se!